Komissio julkisti eilen keskiviikkona odotetun täydentävän delegoidun säädöksen EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmästä eli ns. taksonomiasta kaasun ja ydinvoiman osalta. Tämän luokittelujärjestelmän tavoitteena on tukea EU:n vihreää siirtymää ja EU:n ilmastolakiin kirjattua tavoitetta hiilineutraalisuudesta vuonna 2050 ohjaamalla rahoitusta kestäväksi selkeillä säännöillä. Valtaosa vihreään siirtymään vuosittain tarvittavista noin 350 miljardin euron investoinneista tulee yksityiseltä sektorilta, ja taksonomia tarjoaa työkalun niiden läpinäkyvälle tarkastelulle – mutta ei suinkaan kiellä mitään investointeja. Taksonomia ei myöskään määrää, voiko tietty teknologia sisältyä jäsenmaan energialähteiden yhdistelmään.
Komissio on kuullut erittäin kattavasti jäsenmaita, Euroopan parlamenttia ja eri asiantuntijatahoja valmistellessaan ehdotusta. Taksonomian tekniset ehdot ovat tiukat, mutta saavutettavissa, ja elävät ajan myötä tekniikan kehittyessä. Kantavana ajatuksena on suuren ympäristölle vahingollisen vaikutuksen välttäminen (”ei merkittävää haittaa” -periaate) uusissa investoinneissa.
Komissio katsoo, että sekä kaasu että ydinvoima voivat siirtymävaiheessa auttaa EU:n vihreää siirtymää. Suomea kiinnostavasti säädös sisältää myös vaatimuksen tarvittavasta ydinjätteen loppusijoituksesta sekä maininnan nykyisten ydinvoimaloiden reaktoreiden elinkaaren pidentämisestä. Ehdotuksessa teknisen tarkastelun ja raportoinnin kriteerejä on tiukennettu, ja ehdotuksen sisältö on linkitetty hiilibudjettiin, jota riippumattomat tekniset asiantuntijaryhmät jatkossa tarkastelevat. Jäsenmailla ja Euroopan parlamentilla on nyt 4 kuukautta aikaa reagoida delegoituun säädökseen.
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 3. helmikuuta 2022
- Laatija
- Suomen-edustusto