Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Presskommuniké6 april 2022Representationen i Finland

DiscoverEU – ny ansökningsomgång ger ännu fler ungdomar möjlighet att resa

DiscoverEU

DiscoverEU är EU-kommissionens program som ger 18-åringar möjlighet att upptäcka Europa, främst med tåg. Nu inleds den första ansökningsomgången för 2022. Från och med i morgon, den 7 april, klockan 13.00 finsk tid, kan ungdomar som bor i programländer inom Erasmus+ ansöka om ett av de 35 000 gratis resekort som delas ut. Ansökningstiden löper ut den 21 april klockan 13.00 finsk tid.

Årets omgång av DiscoverEU markerar starten för att programmet nu är en del av Erasmus+. Den här förändringen och den exceptionella finansieringen inom ramen för Europaåret för ungdomar 2022 innebär att 70 000 resekort kommer att finnas tillgängliga under 2022: 35 000 i den ansökningsomgång som inleds nu i april och ytterligare 35 000 i en andra ansökningsomgång, som planeras till oktober. Integrationen med Erasmus+ innebär också att sökande från Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet får vara med för första gången.

Sökande som svarar rätt i uttagningstävlingen och är födda mellan den 1 juli 2003 och den 30 juni 2004 kan få resa i Europa i upp till 30 dagar under perioden 1 juli 2022−30 juni 2023. Antalet egentliga resdagar under de 30 dagarna är dock begränsat. De som fyller 18 under andra halvåret kan ansöka om ett resekort i oktoberomgången.

Dessutom får de ungdomar som vinner ett resekort nu också ett DiscoverEU-kort. Detta nya kort ger över 40 000 rabattmöjligheter på kollektivtrafik, kultur, logi, mat, sport och andra tjänster i alla deltagande länder.

För att öka lärandedimensionen av DiscoverEU-programmet kommer de nationella programkontoren för Erasmus+ att anordna informationsmöten och träffar där de unga resenärerna kan förbereda sig för resan och ta del av varandras erfarenheter.

Deltagare med funktionsnedsättning eller hälsoproblem får ta med en ledsagare på resan.

EU-kommissionen uppmuntrar hållbart resande med tåg. Undantag görs för dem som har svårt att ta sig till europeiska fastlandet för att påbörja en tågresa. Speciella arrangemang finns därför för ungdomar från de yttersta randområdena, utomeuropeiska länder och territorier, avlägsna områden och öar.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_2288    

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
6 april 2022
Upphovsman
Representationen i Finland