Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké11 oktober 2022Representationen i FinlandLästid: 1 min

​​​​​​​Genom initiativet DiscoverEU får 35 000 ungdomar tågbiljetter i höst

DiscoverEU

I dag lanserar EU-kommissionen höstens ansökningsomgång för DiscoverEU. Genom detta initiativ får 35 000 ungdomar ett resekort så att de kan utforska Europa och dess rika kultur med tåg. Ansökningsomgången pågår från klockan 13.00 (finsk tid) i dag till den 25 oktober kl. 13.00 (finsk tid) och är öppen för sökande från länder som deltar i Erasmus+.

För att vinna ett resekort uppmanas ungdomar att fylla i ansökan på Europeiska ungdomsportalen samt besvara fem frågor och en utslagsfråga. Sökande som svarar rätt i uttagningstävlingen och är födda mellan den 1 juli 2004 och den 31 december 2004 kan få resa i Europa i upp till 30 dagar under perioden 1 mars 2023−29 februari 2024.

I och med Europaåret för ungdomar 2022 delas fler resekort ut i år. Totalt kommer 70 000 resekort att delas ut under 2022. DiscoverEU ingår nu i Erasmus+ och därför kan deltagare från Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet också delta.

De ungdomar som tilldelas ett resekort får också ett rabattkort med över 40 000 rabattmöjligheter på till exempel kollektivtrafik, kulturupplevelser, boende, mat, idrottsaktiviteter och andra tjänster i de deltagande länderna.

Som en del av Europaåret för ungdomar har EU-kommissionen lanserat flaggskeppsinitiativet ”Unga upptäcker kultur tack vare DiscoverEU 2022”, inbegripet DiscoverEU:s kulturvägar. Kulturvägarna kombinerar olika resmål och olika kulturella sektorer, såsom arkitektur, musik, konst, teater, mode och design.

Eftersom social integration är en topprioritering för Erasmus+-programmet, kan deltagare med funktionsnedsättning eller hälsoproblem få ta med en ledsagare på resan. Förutom resekostnaderna tillhandahålls också ytterligare individuell hjälp.

EU-kommissionen uppmuntrar hållbart resande med tåg. Speciella arrangemang finns dock för ungdomar från de yttersta randområdena, utomeuropeiska länder och territorier, avlägsna områden och öar.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_22_6047

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

Översikt

Publiceringsdatum
11 oktober 2022
Upphovsman
Representationen i Finland