Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote11. lokakuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​DiscoverEU-aloitteesta nuorille tänä syksynä 35 000 junalippua

DiscoverEU

Komissio julkaisee tänään syksyn DiscoverEU-haun. Sen kautta 35 000 nuorta saa matkakortin ja pääsee tutustumaan junalla Eurooppaan ja sen rikkaaseen kulttuuriin. Haku käynnistyy tänään klo 13.00 (Suomen aikaa) ja päättyy 25. lokakuuta klo 13.00 (Suomen aikaa). Matkakorttia voivat hakea Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvissa maissa asuvat nuoret.

Nuoret voivat osallistua matkakortin hakuun Euroopan nuorisoportaalissa, jossa heidän on vastattava viiteen tietovisakysymykseen ja yhteen jokerikysymykseen. Hakijoilla, jotka ovat syntyneet 1.1.–31.12.2004 ja pärjäävät hyvin valintaa varten järjestettävässä tietovisassa, on mahdollisuus matkustaa Euroopassa enintään 30 päivän ajan 1.3.2023 ja 29.2.2024 välisenä aikana.

Euroopan nuorison teemavuonna 2022 matkakorttien määrää on lisätty. Tänä vuonna on saatavilla yhteensä 70 000 matkakorttia. DiscoverEU on nyt osa Erasmus+ -ohjelmaa, joten myös Islannissa, Liechtensteinissa, Pohjois-Makedoniassa, Norjassa, Serbiassa ja Turkissa asuvat nuoret voivat osallistua hakuun.  

Matkakortin haltijat saavat edelleen alennuskortin, jolla saa alennusta 40 000 mahdollisessa kohteessa, esimerkiksi paikallisliikenteessä, majoituspaikoissa, ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja liikuntapaikoissa kaikissa osallistujamaissa.

Osana Euroopan nuorison teemavuotta komissio on käynnistänyt lippulaiva-aloitteen ”Nuoriso tutustuu kulttuuriin DiscoverEU-aloitteen ansiosta vuonna 2022” ja siihen liittyen DiscoverEU:n kulttuurireitin. Siinä yhdistyvät eri matkakohteet ja kulttuurialat, kuten arkkitehtuuri, musiikki, kuvataiteet, teatteri, muoti ja muotoilu.

Sosiaalinen osallisuus on yksi Erasmus+ -ohjelman ensisijaisista tavoitteista, joten osallistujat, joilla on vamma tai muu terveydellinen rajoite, voivat matkustaa tukihenkilön kanssa. Matkakulujen lisäksi tarjotaan henkilökohtaista lisäapua.

Komissio kannustaa kestävää matkustamista rautateitse. EU:n syrjäisimmiltä alueilta, merentakaisista maista ja merentakaisilta alueilta, syrjäseuduilta ja saarilta tulevia nuoria varten on tarjolla erityisjärjestelyjä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_6047

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
11. lokakuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto