Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel21 april 2021Representationen i FinlandLästid: 3 min

Digitalisering: EU-kommissionen föreslår nya regler och åtgärder för spetskompetens inom och förtroende för artificiell intelligens

EU-kommissionen föreslår i dag nya regler och åtgärder för att göra Europa till ett globalt centrum för tillförlitlig artificiell intelligens (AI). Kombinationen av EU:s första rättsliga ram för AI och en ny samordnad plan med medlemsländerna kommer...

Den nya AI-förordningen

Den nya AI-förordningen kommer att säkerställa att européerna kan lita på det som AI kan erbjuda. Det kommer att finnas proportionerliga och flexibla regler för de särskilda risker som är förbundna med AI-system och de högsta standarderna i världen kommer att fastställas.

– När det gäller artificiell intelligens är förtroende ett måste, inte bara något som det är trevligt att ha, säger EU-kommissionär Margrethe Vestager, som ansvarar för ett Europa rustat för den digitala tidsåldern. Våra regler är framtidssäkrade och innovationsvänliga och kommer endast att ingripa när det är strikt nödvändigt – alltså när EU-medborgarnas säkerhet och grundläggande rättigheter hotas.

De nya reglerna kommer direkt att börja gälla på samma sätt i alla EU-länder baserat på en framtidssäkrad definition av AI. En riskbaserad metod används. AI-system och AI-tillämpningar kommer att klassificeras enligt den risk som de anses utgöra utifrån följande skala: oacceptabel risk, hög risk, begränsad risk och minimal risk.

AI-system som anses utgöra ett hot mot människors säkerhet, försörjningsmöjligheter och rättigheter kommer att vara förbjudna. Detta inbegriper AI-system eller tillämpningar som manipulerar mänskligt beteende för att kringgå användarnas fria vilja (till exempel leksaker som använder röstassistans och som uppmuntrar minderåriga till farliga beteenden) och system som stater kan använda för ”social poängsättning”.

AI-system som anses utgöra en hög risk är exempelvis system som används i kritiska infrastrukturer (till exempel transport), som kan innebära hot mot människors liv och hälsa, eller inom rättskipning och demokratiska processer (till exempel tillämpning av lagstiftning på ett konkret faktaunderlag). AI-system för biometrisk fjärridentifiering anses utgöra en särskilt hög risk. Alla AI-system med hög risk kommer att omfattas av strikta skyldigheter innan de släpps ut på marknaden.

På AI-system som anses utgöra en begränsad risk ställs särskilda transparenskrav. Vid användning av sådana AI-system som chattrobotar ska användarna vara medvetna om att de interagerar med en maskin, så att de kan fatta ett välgrundat beslut om att fortsätta eller avsluta.

Förslaget till förordning tillåter fri användning av sådana tillämpningar som AI-stödda videospel eller skräppostfilter, eftersom de utgör en minimal eller obefintlig risk för medborgarnas rättigheter eller säkerhet. Den absoluta majoriteten av AI-systemen tillhör denna kategori.

Den samordnade AI-planen

Den samordnade AI-planen innehåller förslag på konkreta gemensamma samverkansåtgärder och investeringar på medlemslandsnivå. Samordning kommer att stärka Europas ledande ställning inom människocentrerad, hållbar, säker, inkluderande och tillförlitlig AI.

Den samordnade AI-planen lades först fram 2018. Uppdateringen av denna plan, som nu presenteras, omfattar en vision för att påskynda investeringarna i AI, vilket kan bidra till återhämtningen. Den syftar också till att främja genomförandet av nationella AI-strategier, motverka fragmentering och ta itu med globala utmaningar.

Maskinförordningen

Maskinprodukter omfattar en mängd olika produkter för privat och yrkesmässig användning, alltifrån robotar till gräsklippare, 3D-skrivare, bygg- och anläggningsmaskiner och industriella produktionslinjer.

Maskindirektivet fastställde hälso- och säkerhetskrav för maskiner. Det ersätts nu av den nya maskinförordningen, som ska säkerställa att nya generationer av maskiner garanterar användarnas och konsumenternas säkerhet.

Företagen kommer bara att behöva göra en enda bedömning av överensstämmelse, som omfattar bestämmelserna och kraven både i den nya AI-förordningen och i maskinförordningen.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_1682

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
21 april 2021
Upphovsman
Representationen i Finland