Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote23. helmikuuta 2022Suomen-edustusto

Datasäädös: toimenpiteet oikeudenmukaisen ja innovatiivisen datatalouden edistämiseksi

Datasäädös

Komissio ehdottaa tänään uusia sääntöjä siitä, kuka voi käyttää ja saada käyttöönsä EU:ssa tuotettua dataa talouden eri aloilla. Datasäädöksellä turvataan oikeudenmukaisuus digitaalisessa ympäristössä, edistetään kilpailukykyisiä datamarkkinoita, avataan mahdollisuuksia datavetoiseen innovointiin ja parannetaan datan saatavuutta yleisesti.

Uudet säännökset mahdollistavat uusia, innovatiivisia palveluja sekä kilpailukykyisemmät hinnat verkkoon liitettyjen tuotteiden jälkimarkkinapalveluissa ja korjaamisessa. Komission datastrategian mukaisesti datasäädöksellä on keskeinen rooli digitalisaation tavoitteiden saavuttamisessa vuoteen 2030 mennessä.

Data on kulumaton hyödyke, kuten vaikkapa katuvalot tai näköalat: ne voivat olla monien ihmisten käytettävissä samanaikaisesti, ja niitä voidaan kuluttaa uudelleen ilman, että se vaikuttaisi niiden laatuun tai aiheuttaisi riskiä saatavuuden ehtymisestä. Datan määrä kasvaa jatkuvasti: vuonna 2018 sitä oli 33 tsettatavua ja vuonna 2025 määrän odotetaan olevan jo 175 tsettatavua.

Datassa on hyödyntämätöntä potentiaalia, sillä 80 prosenttia teollisesta datasta jää käyttämättä. Datasäädöksessä käsitellään niitä oikeudellisia, taloudellisia ja teknisiä syitä, jotka johtavat datan vajaakäyttöön. Uusien sääntöjen myötä tulee saataville enemmän dataa käytettäväksi uudelleen. Tämän odotetaan kasvattavan BKT:ta 270 miljardilla eurolla vuoteen 2028 mennessä.

”Haluamme antaa kuluttajille ja yrityksille entistäkin enemmän sananvaltaa siihen, mitä heidän datallaan saa tehdä. Sen vuoksi selkiytetään sitä, kuka voi saada sen käyttöönsä ja millä ehdoilla. Tämä on keskeinen digitaalinen periaate, joka auttaa vakaan ja oikeudenmukaisen datavetoisen talouden luomisessa ja digitaalisen siirtymän toteuttamisessa vuoteen 2030 mennessä”, kommentoi säädösehdotusta Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_1113

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
23. helmikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto