Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lehdistötiedote
  • 12. helmikuuta 2025
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

378,1 miljoonan euron maksu Suomen hyväksi etenee NextGenerationEU-välineen puitteissa komission myönteisen alustavan arvion perusteella

NextGenEU_Copyright Euroopan unioni - 2024
EU:n NextGenerationEU -elpymis- ja palautumistukivälineen vuosikertomus 2024_Copyright Euroopan unioni - 2024

Komissio antoi tänään myönteisen alustavan arvion Suomen NextGenerationEU-välineestä esittämästä 378,1 miljoonan euron määrärahapyynnöstä. NextGenerationEU on keskeinen osa Euroopan elpymispyrkimyksiä vihreämmän, digitaalisemman ja kilpailukykyisemmän unionin rakentamiseksi.

Tämä määrä on Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman toinen erä. Komission alustavassa arvioinnissa todetaan, että Suomi on tyydyttävästi saavuttanut tämän NextGenerationEU-välineen keskeisestä välineestä, elpymis- ja palautumistukivälineestä, rahoitettavan maksun edellyttämät välitavoitteet ja tavoitteet.

Tämä maksupyyntö on sidottu seitsemän uudistuksen ja 17 investoinnin toteuttamiseen Suomessa, mikä tuo konkreettista hyötyä kansalaisille ja yrityksille. Näillä toimenpiteillä edistetään digitalisaatiota, edistetään uusiutuvia energialähteitä ja vihreää liikennettä, edistetään tutkimusta ja innovointia sekä laajennetaan korkeakoulutuksen mahdollisuuksia luomalla uusia opiskelijapaikkoja. 

Tähän maksupyyntöön sisältyviä lippulaivatoimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Tarkistetun ilmastolain voimaantulo: tällä uudistuksella Suomen kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035 saatetaan osaksi lainsäädäntöä, mikä vahvistaa maan sitoutumista ilmastonmuutoksen torjuntaan ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman noudattamiseen. Ilmastolaki luo perustan keskipitkän ja pitkän aikavälin kestävyystoimille, joilla suojellaan kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia ympäristöön liittyviltä riskeiltä ja vaikutuksilta.
  • Avustukset tutkimusinfrastruktuurien uudistamiseen ja kehittämiseen: Useat huippututkimushankkeet saavat tukea monilta eri sektoreilta, mikä vahvistaa Suomen asemaa tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden kärkimaana. Esimerkkeinä voidaan mainita edistyminen vesihuollossa, ympäristötiedoissa, kvanttilaskennassa tai immunologiassa.

Seuraavat vaiheet

Komissio on lähettänyt alustavan arvionsa talous- ja rahoituskomitealle, jolla on neljä viikkoa aikaa antaa lausuntonsa. Myönteisen lausunnon saatuaan komissio tekee maksupäätöksen, joka mahdollistaa 378,1 miljoonan euron maksamisen Suomelle.

Taustaa

Suomi toimitti toisen elpymis- ja palautumistukivälineen maksupyyntönsä 11. lokakuuta 2024. Pyyntö perustuu Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmassa esitettyjen 27 välitavoitteen ja tavoitteen täytäntöönpanoon.

Suunnitelmaan sisältyy monenlaisia investointeja ja uudistuksia, joilla pyritään tekemään Suomen taloudesta ja yhteiskunnasta kestävämpi, selviytymiskykyisempi ja valmistautunut vihreään ja digitaaliseen siirtymään.

Sen täytäntöönpanon tukemiseen on osoitettu elpymis- ja palautumistukivälineestä yhteensä 1,95 miljardia euroa avustuksina.

Kun maksu on suoritettu, tukivälineestä Suomelle maksettavat varat nousevat 876,9 miljoonaan euroon, mikä on yli 28 prosenttia suunnitelman kaikista välitavoitteista ja tavoitteista.

Lisätietoja

  • Voit tutustua interaktiiviseen karttaan elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitetuista uudistuksista ja investoinneista ja nähdä, miten niitä toteutetaan paikallisesti.
  • Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevia avoimia tietoja on saatavilla elpymisen ja palautumisen tulostaulusta, jossa seurataan sen täytäntöönpanoa ja edistymistä.
  • Komission alustavassa arvioinnissa esitetään yksityiskohtaiset tiedot välitavoitteista ja tavoitteista, jotka on alustavasti arvioitu tyydyttävästi saavutetuiksi.
  • Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevassa asetuksessa vahvistetaan elpymis- ja palautumistukivälineen kehys ja tavoitteet.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_482

Tiedot

Julkaisupäivä
12. helmikuuta 2025
Laatija
Suomen-edustusto