Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio4. marraskuuta 2021Arvioitu lukuaika: 1 min

Teknologiapolitiikka kärkiteemana johtavan varapuheenjohtajan Vestagerin Suomen-vierailulla – ja Kainuussa!

Maria Kokkonen

Viime viikolla me saimme valovoimaa Malminkadulle, kun komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager vieraili Suomessa. Vestager vastaa komissaarina EU:n digitaalisesta siirtymästä, ja erityisesti hän on keskittynyt valvomaan suurten teknologiayhtiöiden vallan kasvua. Von der Leyenin komission yksi tärkeimmistä prioriteeteista on teknologiapolitiikka, jonka konkreettisimpana tekona toimii vireillä oleva lakiehdotus uudeksi EU:n digimarkkinasäädökseksi. Vestager painottikin Ylen haastattelussa tarvitsevamme sellaisen kehikon, että digijätit tietävät täsmälleen, mitä ne saavat ja mitä ne eivät saa tehdä. Lisäksi komissio haluaa pitää huolen siitä, että Euroopan markkinat pysyvät kilpailukykyisinä. Helsingin Sanomille Vestager painotti, että EU:n tulee liikkua vikkelästi: ”Nyt on aika kutsua ratsuväki paikalle.”

Johtavan varapuheenjohtajan visiitti tänne oli nopea, mutta tehokas. Hän ehti tavata niin Suomen poliittista kuin elinkeinoelämänkin johtoa – ja viimeisenä, eikä suinkaan vähäisimpänä, vielä nuoria suomalaisia täällä meidän Eurooppasalissamme, jossa järjestimme Future is You(th) -dialogin nuorison ja varapääjohtajan välillä. Suosittelen katsomaan tilaisuuden tallenteen tästä linkistä, sillä tilaisuuden lämmin tunnelma välittyy varmasti videonkin välityksellä.

Olemme avanneet kaikille kansalaisille tarkoitetut Europe Direct -pisteet hiljattain Kymenlaaksoon, Pohjois-Savoon, Pohjois-Satakuntaan ja viimeisimpänä Kainuuseen. Teknologia jatkoi vahvasti viikon ykkösteemana myös Kainuussa, sillä avajaisten yhteydessä pääsimme tutustumaan Kajaanissa sijaitsevaan Lumi-supertietokoneeseen. Lumi on eurooppalaisen suurteholaskennan yhteistyön tulos, ja sen taustalla on EuroHPC-niminen ohjelma. Hanketta rahoitetaan EU:n ja osallistuvien maiden tuella, ja ohjelman tavoite on tehdä Euroopasta suurteholaskennan edelläkävijä maailmassa. Onkin varsin upeaa, että meillä Kajaanissa on nyt yksi maailman tehokkaimmista tietokoneista! Pidetään siis huolta, että eurooppalaisen teknologian kilpailukyky pysyy korkealla tasolla. Tämä toteutuu panostamalla sekä uuden teknologian innovointiin että sen valvontaan.

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen

Tiedot

Julkaisupäivä
4. marraskuuta 2021