Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio21. lokakuuta 2021

Oodi lukemisen ja keskustelemisen ilolle!

Maria Kokkonen

Hei lukijamme – arvatkaapas mitä: tämän viikon teema onkin lukeminen!

Komission Suomen-edustusto on ollut aktiivisesti mukana Helsingin keskustakirjasto Oodin EU@Oodi -tietopisteelle rakennetun Europe Readr -tilan pystyttämisessä. Europe Readron tämänhetkisen EU:n neuvoston puheenjohtajamaan Slovenian alulle pistämä ja EU:n kansallisten kulttuuri-instituuttien (EUNIC) kanssa yhteistyössä toteutettu hanke, jossa kannustetaan tutustumaan kirjallisuuteen ympäri Eurooppaa. Kokoelmasta löytyy kirjallinen teos jokaisesta EU-maasta sekä alkukielellä että englanniksi käännettynä. Yhteensä luettavia teoksia on siis tasan 27 kappaletta. Käykäähän ihmeessä tutustumassa hienoon kokoelmaan Oodissa! Vaihtoehtoisesti tekstejä pääsee lukemaan tietenkin myös kotisohvalta käsin https://europereadr.eu/ -sivuston kautta.

Komission mielestä kansalaiskeskustelun edistäminen on ensiarvoisen tärkeää eurooppalaisen yhteisöllisyyden rakentamiseksi, ja juuri sen vuoksi nyt käynnissä oleva Euroopan tulevaisuuskonferenssiHae linkin muut kieliversiotFI••• mahdollistaa tapoja tuoda kansan ajatuksia EU-keskustelun keskiöön. EU:n on tärkeää tarjota paikkoja myös ruohonjuuritason keskusteluille samoin kuin aitoja mahdollisuuksia vuorovaikutukselle lähellä kansalaisia.

Tämän vuoksi oli erityisen hienoa, että tällä viikolla pääsimme mukaan järjestämään Europe Readr -hankkeeseen liittyvää, lukemiskulttuuria pohdiskelevaa paneelikeskustelua juuri keskuskirjasto Oodissa, helsinkiläisten olohuoneessa, ja striimaamaan sen netissä. Keskustelutilaisuuden aihe oli ”Future of Living, Tulevaisuuden asuminen”, ja siinä pohdittiin lukemiskulttuurin roolia tulevaisuuden asumisessa uuden eurooppalaisen Bauhaus-aloitteenHae linkin muut kieliversiotEN••• valossa. Keskusteluun osallistui harvinaisen laaja kattaus eri alojen edustajia: kirjailija ja näyttelijä Andreas Jungwirth, arkkitehti Charlotte Nyholm (Vapaa-kollektiivin jäsen ja yksi Readr-installaation luojista EU@Oodi-pisteessämme), kirjailija Drago Jančar, taiteilija Kaarina Kaikkonen, ympäristöministeriön erityisasiantuntija, Aalto-yliopiston professori Matti Kuittinen sekä keskustakirjasto Oodin informaatikko, kirjastonhoitaja Samu Eeve. Juuri tällaisia olohuonekeskusteluja pandemia-ajasta heräilevälle yleisölle olisi hienoa saada lisää!

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtaja Riitta Kaivosojan sanojen mukaan: ”Kannustaminen lukemiseen – erityisesti nuorten sukupolvien keskuudessa – on elintärkeää kansakunnan ja Euroopan tulevaisuuden kannalta. Se on myös yksi kulttuuripolitiikkamme kulmakivistä.”

Keskustelusta mieleen jäivät erityisesti slovenialaisen Drago Jančarin sanat: ”Tulevaisuutemme on kiinni menneisyyden tapahtumien ymmärryksestä.” Niinhän sitä sanotaan, että historiaa tietämätön on tuomittu toistamaan sitä. Tätä ymmärrystähän sekä kansalaiskeskustelu että rikas lukemiskulttuuri pitää yllä – ja näille molemmille kirjastot tarjoavat luonnollisen tilan. Nähdään siis kirjastoissa yhteistä lukemiskulttuuria ja kansalaiskeskustelua rikastamassa!

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen

Tiedot

Julkaisupäivä
21. lokakuuta 2021