Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio4. marraskuuta 2021

Kuulumisia Glasgow'n COP26-ilmastokokouksesta

Ismo Ulvila

Ensimmäinen viikko Glasgow’n CoP26-ilmastokokouksessa ja samalla CMA3:ssa (Pariisin sopimuksen osapuolten kokouksena toimivan sopimuspuolten konferenssin kolmas istunto) lähti käyntiin yli sadan valtionpäämiehen vierailulla. Myös komission puheenjohtaja vietti paikalla kaksi päivää – ja kävi myös kahdesti tervehtimässä komission ja Euroopan ulkosuhdehallinnon virkamiehiä EU-paviljongissa.

Neuvottelujen ohella oheistapahtumissa on pantu alulle useita uusia aloitteita, joista mainittakoon globaali metaanipäästöjen vähentämisohjelma sekä trooppisia sademetsiä koskeva ohjelma. Vaikka nämä aloitteet eivät suoranaisesti olekaan itse YK-neuvottelujen asialistalla, on niillä yhteistyötä vahvistava rooli. Joitakin Pariisin sopimukseen pohjautuvia kansallisia päästövähennystavoitteita on päivitetty – päivityksiä ovat tehneet muun muassa Australia, Brasilia ja Intia – mutta itse työ on vielä tehtävänä ja toteutuminen valvottavana.

Rahoitus, yksi perinteisesti suurimmista ilmastokokousten erimielisyyksistä, ei sitä vastoin ole vielä liikahtanut ollenkaan eteenpäin, ja suuri osa ajasta on käytetty menettelyllisiin yksityiskohtiin ilman että asiasisällöstä olisi puhuttu. Tämä luo huomattavaa painetta viikon lopulle ja ensi viikolle.

Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila

Tiedot

Julkaisupäivä
4. marraskuuta 2021