I oktober 1994 hölls en rådgivande folkomröstning i Finland, där 56,9 procent av valdeltagarna gav sitt stöd till Finlands EU-medlemskap. Valdeltagandet uppgick till 74 procent.
Finlands inträde i EU
Finland blev medlem i Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA) genom FINEFTA-associeringsavtalet 1961. År 1973 ingick Finland ett frihandelsavtal med Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) och blev fullvärdig medlem av EFTA 1986. Finland var med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) från den 1 januari 1994 till och med slutet av samma år.
Finland inledde anslutningsförhandlingarna med Europeiska gemenskapen (EG) i februari 1993, samtidigt som Sverige och Österrike. I oktober 1994 hölls en rådgivande folkomröstning i Finland, där 56,9 procent av valdeltagarna gav sitt stöd till Finlands EU-medlemskap. Valdeltagandet uppgick till 74 procent.
Det slutgiltiga beslutet om inträdet fattades av riksdagen den 18 november 1994. Den första januari 1995 anslöt sig Finland, Sverige och Österrike till Europeiska gemenskapen (EG), som blev Europeiska unionen (EU) efter att Maastrichtfördraget hade trätt i kraft.
Finlands ledamot i EU-kommissionen är Jutta Urpilainen med ansvar för EU:s internationella partnerskap. EU-kommissionen arbetar för EU:s allmänna intresse och även om varje medlemsland har en komissionsledamot (kommissionär) kan den personen inte representera hemlandets åsikter eller i övrigt arbeta i hemlandets intresse. Kommissionen är EU:s verkställande organ som föreslår lagstiftning och främjar unionens verksamhet.
EU:s institutioner har sammanlagt cirka 40 000 anställda i olika uppgifter, allt från vaktmästare till generaldirektörer. Det finns omkring 1 000 finländska medarbetare vid EU:s institutioner. EU-kommissionen är störst med cirka 32 000 anställda. EU erbjuder många olika arbets- och praktikmöjligheter.
Av Europaparlamentets 705 invalda ledamöter kommer 14 från Finland. Europaparlamentet och rådet utövar en demokratisk översyn av institutionerna och delar befogenheterna när det gäller att stifta lagar och anta budgeten.
Rådet är ett beslutsfattande och lagstiftande organ samt en mötesplats och ett diskussionsforum för medlemsländernas ministrar. Rådet har delade befogenheter med Europaparlamentet beträffande lagstiftning och budget, det samordnar politiken mellan medlemsländerna, har hand om EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och ingår internationella avtal. I Finland spelar riksdagen en viktig roll i EU-beslutsfattandet och ministern som deltar i EU-möten rapporterar om dem (och om Finlands ståndpunkt) till riksdagens stora utskott. Ordförandeskapet i rådet roterar var sjätte månad och senast Finland innehade ordförandeskapet var under andra halvåret 2019.
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) representerar det civila samhället. Kommittén övervakar allmänna intressen och fungerar som remissinstans vid lagstiftning. EESK består av 326 ledamöter, varav 9 kommer från Finland.
Regionkommittén (ReK) representerar de lokala och regionala myndigheterna i EU och säkerställer att regionala särdrag tas i beaktande vid beslutsfattandet. Regionkommittén består av 329 ledamöter, varav 9 kommer från Finland.
Europeiska rådet definierar EU:s politiska riktlinjer och prioriteringar. I mötena närvarar medlemsländernas stats- eller regeringschefer (statsministern i Finland), Europeiska rådets ordförande och EU-kommissionens ordförande.
Europeiska unionens domstol har till uppgift att övervaka att verksamheten i unionens institutioner är lagenlig, säkerställa att medlemsländerna uppfyller sina skyldigheter enligt fördragen och att tolka unionsrätten på begäran av de nationella domstolarna. Europeiska unionens domstol består av tre olika domstolar: unionens domstol, tribunalen och personaldomstolen.
Europeiska revisionsrätten granskar EU:s finanser och ser till att de används på ett ändamålsenligt sätt. Varje medlemsland har en ledamot.
Europeiska centralbanken (ECB) upprätthåller prisstabilitet och förvaltar penningpolitiken i euroområdet. Den finländska ledamoten i ECB-rådet är chefen för Finlands bank.
Det finns mer än 40 decentraliserade EU-byråer runtom Europa och de har alla har sitt specialiserade uppdrag. I Finland finns Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa).
Länkar