Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland

Att arbeta för EU:s institutioner

Hur är det att jobba för EU egentligen? Ta del av tre finländares erfarenheter!

Inom EU:s förvaltning finns det en uppsjö av olika intressanta arbetsuppgifter i en internationell miljö och olika typer av anställningsmöjligheter – allt från avlönade praktikplatser till fasta anställningar som EU-tjänsteman och kontraktsanställningar. Är du själv intresserad av en EU-karriär? Eller vill du kanske veta mer om hur det är att jobba för EU egentligen? Då ska du läsa berättelserna nedan på finska om tre finländska EU-anställda!

Aura Saxen ja Konstantin Krautgasser
  • Nyhetsartikel

Aura Saxén

Aura Saxén inledde sin EU-karriär som praktikant och jobbar nu på EU-kommissionens generaldirektorat för kommunikation i Bryssel. Hon berättar bland annat om den nära vänskap som lätt uppstår med likasinnade personer från andra EU-länder när man är praktikant och senare EU-anställd – och som består för livet, fast man skulle få för sig att lämna den så kallade ”EU-bubblan”. Hon berättar bland annat om den nära vänskap som lätt uppstår med likasinnade personer från andra EU-länder när man är praktikant och senare EU-anställd – och som består för livet, fast man skulle få för sig att lämna den så kallade ”EU-bubblan”.

Tanja Tschurtschenthaler
  • Nyhetsartikel

Tanja Tschurtschenthaler

Tanja Tschurtschenthaler har jobbat för EU-kommissionen i Luxemburg i tio års tid och har som inbiten humanist gått från ett jobb på den finska språkavdelning vid generaldirektoratet för översättning till en tjänst på Eurostat, det vill säga EU:s statistikkontor. Snart ska hon gå vidare till ett nytt jobb vid Europeiska revisionsrätten, vilket är ett praktexempel på den karriärmässiga resa man kan göra inom EU:s institutioner. Tanja Tschurtschenthaler delar med sig av tre goda råd när det kommer till att klara EU:s uttagningsprov, byta jobb inom EU och utvecklas som sakkunnig.

Juuso Järviniemi
  • Nyhetsartikel

Juuso Järviniemi

27-åriga Juuso Järviniemi från Tammerfors har studerat internationella relationer och EU-politik utomlands och blev i juni 2022 antagen till EU-kommissionens Junior Professionals-program, där man får bekanta sig med EU-kommissionens verksamhet på bred front. För närvarande jobbar han med cybersäkerhetsfrågor på generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik. Han har fört dagbok i en veckas tid, så att läsarna ska få insyn i hur en vecka på EU-kommissionen kan se ut – överraskande nog kan den bland annat innehålla bastubad!